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Zentralinstitut für Ernährungs- und Lebensmittelforschung (ZIEL)

Abteilung Mikrobiologie
Technische Universität München
Weihenstephaner Berg 3
D-85350 Freising

Hygiene und Mikrobiota von Milchprodukten
Gruppenleitung:  Frau Dr. Etienne Doll               

Anna Dettling, MSc, Doktorandin
Angela Fels, Technician
Patrick Schiwek, Technician
Annemarie Siebert, MSc, Doktorandin
Dr. Lena Staib, Postdoc

Dieses Projekt wird in enger Kooperation mit Dr. Mareike Wenning, LGL Oberschleißheim durchgefürht. (https://www.lgl.bayern.de)

Der Fokus der Gruppe liegt auf der angewandten Forschung im Bereich der Mikrobiologie und Hygiene von Milch- und Milchprodukten. Die Wertschöpfung milchwirtschaftlicher Erzeugnisse basiert auf ihrer hygienischen Beschaffenheit. Stellschrauben für eine möglichst hohe, mikrobielle Qualität stellen dabei vor allem die Rohmilchmikrobiota und die Betriebshygiene dar.

Im Rahmen des NextMilQ-Verbundprojektes wird die Zusammensetzung der Rohmilchmikrobiota mittels NGS-Ampliconsequenzierung im Hochdurchsatz erfasst und Einflussfaktoren, wie z.B. konventionelle vs. organische Herstellungsweise, geographische Lage oder die Herdengröße evaluiert. Darüber hinaus werden passgenaue Schnellnachweismethoden für hygienische relevante (Verderbs-) Mikroorganismen aus der Rohmilch entwickelt.

Im Fokus des zweiten Projekts steht die Anlagenhygiene. Der Gehalt an thermophilen Sporenbildnern gilt als wichtiger Qualitätsparameter in Milch- und Molkepulvern. Um die Sporenlast im Endprodukt zu reduzieren sind vor allem Strategien gegen persistierende Stämme von Bedeutung. Im experimentellen Ansatz wird zunächst die Wirksamkeit verschiedener Reinigungsansätze erfasst. Zudem wird die genetische Anpassung persistierender Stämme an das Anlagenumfeld mittels vergleichender Genomanalysen festgestellt.





Publikationen

Wedel C, Wunsch A, Wenning M, Dettling A, Kayser K-H, Lehner W-D, Hinrichs J (2018) Thermal treatment of skim milk concentrates in a novel shear-heating device: Reduction of thermophilic spores and physical properties. Food Res Int. 2018 May; 107:19-26.

Reich C, Wenning M, Dettling A, Luma KE, Hinrichs J (2017) Thermal resistance of vegetative thermophilic spore forming bacilli in skim milk isolated from dairy environments. Food Control. 2017 Dec; 82:114-120.

Doll EV, Scherer S, Wenning M (2017) Spoilage of microfiltered and pasteurized Extended Shelf Life Milk is mainly induced by psychrotolerant spore-forming bacteria that often originate from recontamination. Front Microbiol. 2017 Jan 31; 8: 135.

von Neubeck M, Baur C, Krewinkel M, Stoeckel M, Kranz B, Stressler T, Fischer L, Hinrichs J, Scherer S, Wenning M (2015) Biodiversity of refrigerated raw milk microbiota and their enzymatic spoilage potential. Int. J Food Microbiol.2015 Oct 15; 211: 57-65.

Wenning M, Scherer S (2013) Identification of microorganisms by FTIR spectroscopy: perspectives and limitations of the method. Appl Microbiol Biotechnol. 2013 Jul 17; 97:7111-712.

Schmidt VSJ, Kaufmann V, Kulozik U, Scherer S, Wenning M (2012) Microbial biodiversity, quality, and shelf life of microfiltered and pasteurized extended shelf life (ESL) milk from Germany, Austria, and Switzerland. Int J Food Microbiol. 2012 Mar; 154:1-9.

Wenning M, Theilmann V, Scherer S, (2006)
Rapid analysis of two food-borne microbial communities at the species level by Fourier-transform infrared microspectroscopy. Environ. Microbiol. 2006 Apr 04; 8:848-857



Aktuelles

Paper
Dynamic Proteome Alteration and Functional Modulation of Human Saliva Induced by Dietary Chemosensory Stimuli (2018)

Paper
Genome sequence of the novel virulent bacteriophage PMBT14 with lytic avtivity against Pseudomonas fluorescens DSM 50090 (2018)

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The Novel Anaerobiosis-Responsive Overlapping Antisense to the Annotated Gene ECs2385 of Escherichia coli O157:H7 Sakai (Mai 2018)

Paper
Thermal treatment of skim milk concentrates in a novel shear-heating device: Reduction of thermophilic spores and physical properties (Febr. 2018)

Paper
A novel short L-arginine responsive protein-coding gene (laoB) antiparallel overlapping to a CadC-like transcriptional regulator in Escherichia coli O157:H7 Sakai originated by overprinting (2018)

Paper
Comparison between Listeria sensu stricto and Listeria sensu lato strains identifies novel determinants involved in infection (2017)

Paper
Denkvoraussetzungen und weltanschauliche Überzeugungen in der Biologie (2017)

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Differentiation of ncRNAs from small mRNAs in Escherichia coli O157:H7 EDL933 (EHEC) by combined RNAseq and RIBOseq-ryhB encodes the regulatory RNA Ryhb and a Peptide, RyhP. (2017)

Paper
Complete circular genome sequence and temperature independent adaptation to Anaerobiosis of Listeria weihenstephanensis DSM 24698 (2017)

Paper
Discovery of numerous novel small genes in the intergenic regions of the Escherichia coli O157:H7 Sakai Genome (2017)

Paper
Spoilage of Microfiltered and Pasteurized Extended Shelf Life Milk Is Mainly Induced by Psychrotolerant Spore-Forming Bacteria that often Originate from Recontamination (2017)

Paper
Transcriptional and translational regulation by RNA thermometers, riboswitches and the sRNA DsrA in Escherichia coli O157:H7 Sakai under combined cold and osmotic stress adaptation. (2016)

Paper
Comparative Bioinformatics and Experimental Analysis of the Intergenic Regulatory Regions of Bacillus cereus hbl and nhe Enterotoxin Operons and the Impact of CodY on Virulence Heterogeneity (Mai 2016)

Paper
Acidified nitrite inhibits proliferation of Listeria monocytogenes - Transcriptional analysis of a preservation method (März 2016)

Paper
Translatomics combined with transcriptomics and proteomics reveals novel functional, recently evolved orphan genes in Escherichia coli O157:H7 (EHEC)

Paper
Evidence for the recent origin of a bacterial protein-coding, overlapping orphan gene by evolutionary overprinting (Dez. 2015).

Paper
Massive horizontal gene transfer, strictly vertical inheritance and ancient duplications differentially shape the evolution of Bacillus cereus enterotoxin operons hbl, cytK and nhe (Nov. 2015)